Facebook

31.01 Poznaj się na winie w Instituto Iberia - bąble, bąbelki!


Zapraszamy na kolejne spotkanie degustacyjne z Justyna w Krainie Wina!

Tym razem naszym tematem będą karnawałowe bąble, bąbelki! To właśnie one wprawiają nas w niebanalny nastrój i euforyczny stan! 
Oprócz degustacji poznamy też sposoby produkcji win musujących.
Przyjrzymy się 4 winom: Cava, Prosecco, Sekt i Lambrusco. 
Poznamy ponadto kilka karnawałowych wariacji na temat podawania musiakow i łączenia smaków.

Brzmi pysznie? Do zobaczenia!

Obowiązują zapisy:
prosimy o prywatną wiadomość na fb, maila (iberia.poznan@gmail.com) lub telefon pod nr.: 500 836 995

31.01.2018 r.

Zakochaj się w Kantabrii!


Kantabria? Jeśli ten termin niewiele Ci mówi, a kochasz Hiszpanię, uwielbiasz podróżować, szukasz wakacyjnych inspiracji lub zwyczajnie pasjonuje Cię język hiszpański, nie możesz pominąć naszego spotkania!

Zapraszamy na opowieść z pokazem slajdów Aitora i Gonzalo w języku hiszpańskim!

Jornadas gastronómicas


Uczniowie i Przyjaciele Instituto Iberia, 
czas się spotkać, porozmawiać i... poznać tajniki robienia CHURROS! Będą też hiszpańskie przysmaki i szklaneczka sangrii!
dziękujemy Wam za ten rok wspólnej nauki, zabawy, rozmów, spotkań, warsztatów i ogromnej dawki energii! Zapraszamy 2 czerwca na Strzelecką.

Poznaj się na winie w Instituto Iberia - szczepy hiszpańskie


Zapraszamy na kolejne spotkanie o winie. Tym razem wraz z Justyną Zakrzewską zabierzemy Was na Półwysep Iberyjski.

Będziemy degustować 4 hiszpańskie szczepy: tempranillo, garnacha, albariño oraz verdejo, które stanowią klucz do iberyjskiego winiarstwa.

Program degustacji:
1. Najważniejsze hiszpańskie odmiany winorośli w teorii i praktyce poparte degustacją 4 win.
2. Etapy degustacji wina. Degustuj wino jak prawdziwy znawca. Analiza wzrokowa, nosowa i smakowa wina.
3. Jak łaczyć wino z jedzeniem, czyli jak podkręcić smak posiłków i wydobyć najlepsze aromaty z wina.

Dodatkową atrakcją będzie poznanie podstawowych terminów ze świata winiarskiego w języku hiszpańskim!

https://www.youtube.com/watch?v=yovaJ00EDSY

Poznaj się na winie w Instituto Iberia - wprowadzenie


W Instituto Iberia rozpoczynamy cykl spotkań o winie. W przyszłości zajmiemy się głównie iberyjskimi winiarniami, jednak na pierwszym spotkaniu przeniesiemy się do Ameryki Południowej. Dlaczego właśnie tam? Jeśli nie znasz odpowiedzi na to pytanie, nasze pierwsze spotkanie jest właśnie dla Ciebie!

Zacznijmy od podstaw!

Co jest najważniejsze w winie: szczep, rocznik, kraj pochodzenia, a może terroir? Nic z tych rzeczy! Najważniejsze jest to, żeby wino smakowało! W sympatycznej atmosferze Justyna wprowadzi Was do swojej krainy. Powie, jak degustować wino, jakie są podstawowe szczepy, jak dokonywać mądrych zakupów oraz jak łączyć wino z jedzeniem.
Będziemy próbować 4 win z czterech podstawowych szczepów: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot i Cabernet Sauvignon.
Degustowane wina pochodzą głównie z argentyńskich i chilijskich winnic.

Dodatkową atrakcją będzie poznanie podstawowych terminów ze świata winiarskiego w języku hiszpańskim!

Program degustacji:
1. Najważniejsze odmiany winorośli w teorii i praktyce poparte degustacją 4 win.
2. Etapy degustacji wina. Degustuj wino jak prawdziwy znawca. Analiza wzrokowa, nosowa i smakowa wina.
3. Czy szkło ma znaczenie? Podstawowe informacje jak i w czym serwujemy wino.
4. Jak łaczyć wino z jedzeniem, czyli jak podkręcić smak jedzenia i wydobyć najlepsze aromaty z wina.

Kurs wiedzy i degustacja wina (poziom podstawowy) przeznaczony jest dla osób, które zaczynają swoją przygodę z winem.

WARSZTATY KULINARNE - Flan de calabaza!


Czas na hiszpańskie słodkości w naszej iberyjskiej kuchni! Już w środę 9.11 o godz. 20. będziecie mieli okazję nauczyć się i spróbować deseru prosto z Walencji! Ten region Hiszpanii szczególnie upodobał sobie dynię i to właśnie ona będzie królować w naszej kuchni! Jak przygotować flan de calabaza? Jak zrobić karmel i z czego słynie kuchnia Walencji? Na te wszystkie pytania odpowie nasz gość specjalny - MasterFlan Poznania - Ania Araszkiewicz! Ilość miejsc ograniczona - 10 osób, cena 20 zł. Zapraszamy na warsztaty robienia flanu, degustację oraz ciekawostki związane z walencką kuchnią!

"Mężczyzna w chwili, gdy zostaje sam" - spotkanie autorskie, opowieść o Camino de Santiago


Zaczynamy nowy rok pełen wydarzeń, spotkań podróżniczych, warsztatów kulinarnych i językowych! Już w najbliższy piątek 21 października o godz. 19.00 odwiedzi nas Dominik Formanowicz, który opowie o jedynej w swoim rodzaju wędrówce, czyli hiszpańskim Camino de Santiago.
Na półkach księgarni już 19 października ukaże się pierwsza książka Dominika - "Mężczyzna w chwili, gdy zostaje sam". Zachęcamy do lektury oraz zapraszamy na spotkanie z autorem!

Kostaryka & Nikaragua - raj najszczęśliwszych?


Zapraszamy serdecznie na kolejne spotkanie podróżnicze w Instituto Iberia!

Tym razem przeniesiemy się do niezwykłych krajów Ameryki Środkowej: Kostaryki i Nikaragui. 

O swojej podróży do karaibskiego raju, o jego szczęśliwych mieszkańcach, egzotycznych krajobrazach i przyrodzie opowie Krzysztof Staszelis, absolwent Wydziału Nauk Geograficznych UAM, miłośnik podróżowania, pasjonat kolei i wszelakiej turystycznej aktywności. Barwną opowieść o Kostaryce i Nikaragui wzbogacą niebanalne zdjęcia autorstwa Krzysztofa. 

Zapraszamy na ul. Strzelecką 27/7 już w najbliższy piątek 1. kwietnia o godz. 19:30.

Podróże kulinarne z Julianem Redondo Bueno


Zapraszamy serdecznie na pierwsze spotkanie z cyklu „Podróże kulinarne z Julianem”. Będzie to niebywała okazja do skosztowania oryginalnej kuchni z Półwyspu Iberyjskiego.

Specjalnie dla Was niezwykłe dania przygotuje hiszpański szef kuchni – Julian Redondo Bueno wraz ze swoimi pomocnikami, uczniami szkoły gastronomicznej w Murowanej Goślinie.
Julian współpracuje z wybitnymi polskimi kucharzami, jest gospodarzem programu telewizyjnego „Kolej na wielkopolskie smaki”, miłośnikiem podróży i ponadto profesjonalnym fotografem.

Podczas spotkania będziecie mieć okazję zasmakować tradycyjnych hiszpańskich potraw, które jeszcze nie są znane polskiemu podniebieniu. Na początek proponujemy marynowane małże w kukurydzianej panierce z dodatkiem sorbetu cytrynowego oprószonego koperkiem.

Julian podczas spotkania przybliży historię, technikę przyrządzania tych niezwykłych dań oraz zdradzi tajniki swych przepisów.

Liczba miejsc ograniczona.

Bezdroża Ameryki Południowej na dwóch kółkach!


A może by tak wyjechać na pół roku i przemierzyć rowerem Amerykę Południową?

W najbliższy piątek 19. lutego o godz. 20.00 naszym gościem w Instituto Iberia będzie podróżnik, miłośnik rowerowych wojaży, motocyklowych wypraw oraz wierny fan języka hiszpańskiego, nasz uczeń – Łukasz Bartosik. Opowie o swej ostatniej trasie rozpoczynającej się na południowym krańcu Argentyny w Ushuaia i ciągnącej się przez Chile, Boliwię aż do Peru.
Warto posłuchać kulturowych ciekawostek spoza szlaków turystycznych, obejrzeć kolekcję unikalnych zdjęć, przyjrzeć się nietypowym miejscom na rozbicie namiotu, bardzo lokalnym potrawom, patentom i wynalazkom usprawniającym podróż. Jak przygotować się do takiej wyprawy? Na co zwrócić uwagę? Na te i na wiele innych pytań postara się odpowiedzieć Łukasz, który już pakuje walizki, by wyruszyć w kolejną, rowerową, południowoamerykańską wyprawę.

Spotkanie jest bezpłatne, ale wymagana jest wcześniejsza rezerwacja miejsc!
Zapraszamy serdecznie!

Walencja z pierwszej ręki - spotkanie w języku hiszpańskim!


Kochają śródziemnomorskie słońce, rodzinne spotkania przy paelli, horchatę, pyszne pomarańcza i wyśmienity ryż z własnych plantacji, na co dzień posługują się nie tylko językiem hiszpańskim, a nadejście wiosny świętują hucznie, głośno       i przy użyciu ognia – mowa oczywiście o mieszkańcach Walencji.

Co dla nich ważne, jaka jest nie tylko stolica, ale i inne zakątki regionu, opowie nasza walencka babcia, Encarna Olmos Camarasa :-)

Zapraszamy do Instituto Iberia w piątek 12. lutego o godz. 19:30.
Spotkanie w języku hiszpańskim!

Cuba(no) Libre - spotkanie podróżnicze


Tym razem zapraszamy Was na odległą, zalaną słońcem i przesiąkniętą muzyką Kubę! Raj dla turystów, ale czy jednocześnie jest to oaza szczęścia dla Kubańczyków?

Kolorowe oferty biur podróży nie pokazują całkowicie pustych sklepów i nieprawdopodobnie zrujnowanych ulic. Przeciętny turysta nie wie, że pasta do zębów to rarytas, transport publiczny poza miastami prawie nie istnieje, a wielu mieszkańców ma na swoim koncie lata wyroków z powodów politycznych. Kubańczycy na zdjęciach grają w domino, spokojnie, leniwie. Na teledyskach wszyscy się uśmiechają, jest dynamicznie i radośnie. Nie zapominajmy jednak, że obraz Kuby często przedstawiają artyści żyjący od lat w Miami.

Jaka jest zatem ta prawdziwa Kuba? Co się zmieniło w ciągu ostatnich lat i jakie są teraz perspektywy na przyszłość?

Zapraszamy w piątek 27. listopada o godzinie 20. do Instituto Iberia. Wstęp wolny.

Meksykańskie święto DÍA DE MUERTOS w Instituto Iberia!


Wyobraź sobie, że budujesz w domu ołtarzyk, obdarowujesz znajomych czaszkami z ich imionami, zajadasz ciastka w kształcie kości, popijając ponche de Jamaica, a towarzyszą Ci wielobarwne czaszki, uśmiechnięte kościotrupy i tajemnicza postać Catriny

Tak właśnie wyglądają meksykańskie Zaduszki!

Zapraszamy na niezwykle spotkanie w piątek 6 listopada poświęcone meksykańskiemu DíA DE MUERTOS (Dzień Zmarłych). Opowiemy Wam o dawnych tradycjach indiańskich, o współczesnych obchodach metyskich oraz zabierzemy „w podróż” na cmentarz mieszkańców Zinacantán i San Juan Chamula w stanie Chiapas. Poznacie historię La Catriny, spróbujecie lokalnych przysmaków i wypijecie szklankę rozgrzewającego napoju, który serwuje się z tej okazji w Chiapas. Zobaczycie także na żywo nasz wspaniały „domowy” polsko–meksykański ołtarzyk. 

W sobotę 7 listopada o godzinie 12.00 zapraszamy na pierwsze warsztaty z cyklu „Meksyk dla dzieci” pt. "Niestraszne Dia de Muertos". Będzie okazja do poznania historii wesołego kościotrupa - Catriny, obejrzenia zdjęć kolorowych ołtarzy oraz wzięcia udziału w zabawie plastycznej (której efekty dzieci zabiorą ze sobą do domu). Wszystko odbędzie się w specjalnie przygotowanej sali, a na rozgrzanie poczęstujemy pysznym napojem (ponche de jamaica), charakterystycznym dla Dia de Muertos.

Zapisy przyjmujemy od dziś!

Tel.: 500 836 995
iberia.poznan@gmail.com

Szkoła języka hiszpańskiego

Poznań, ul. Strzelecka 27/7
Tel.: 883 712 022
kontakt@instituto-iberia.pl
x